Избрани Новини

Филм на благоевградска продуцентка отново с награди

"Урок" с четири награди от "София Филм Фест"

Младата благоевградчанката Магделена Илиева е продуцент на игралния филм "Урок" – филмовата продукция, която спечели четири награди на 19-ия международен "София Филм Фест". Първият пълнометражен игрален филм на сценаристите и режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов получи Голямата награда "София – град на киното" в Международния конкурс за първи и втори игрални филми (жури с членове от Корея, Турция, Грузия, Бразилия и България), в размер на 7 000 евро, осигурени от Столичната община, наградата за най-добър нов български филм, присъдена от експерти от Русия, Босна и Херцеговина и Естония, наградата на ФИПРЕССИ и Наградата на публиката, избрана от филмите в Международния и Балканския конкурс. "Урок" е създаден по действителен случай от преди няколко години – скромна учителка по английски език от малък български град, почтен, високоморален човек, обира банка, доведена до това от смазващи обстоятелства.

Централните роли изпълняват Маргита Гошева, Иван Бърнев и Стефан Денолюбов, оператор е Крум Родригес. Преди "Урок" Грозева, Вълчанов и Илиева спечелиха заедно награди на международни и наши кинофестивали за късометражния си филм "Скок".

Преди "София Филм Фест" "Урок" донесе престижни отличия от миналогодишния фестивал на българското кино "Златна роза", от фестивалите в Сан Себастиан, Гьотеборг, Солун, Токио, Варшава, Киев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов