Избрани Новини

Дупница е данъчен рай за регистрация на автомобили

На двама човека се пада една кола

Над 20 000 са МПС-тата, регистрирани в Община Дупница, показва справката, изготвена от отдел "Местни данъци и такси". Реално погледнато това означава, че на 2-ма жители на общината се пада по един автомобил! 18 418 са леките автомобили и 2 148 са тежкотоварните, като за големия брой регистрации има и разумно обяснение. Данъчните ставки за МПС-та в Дупница са най-ниските в страната, а сравнено с други общини, се наблюдава разлики до 50%. В съседни общини като Перник например, където за автобус до 22 места данъкът е 100 лева, то в Дупница е 50 лв, за возила с над 22 места в миньорския град е 200 лева, докато в Дупница – 100 лв. С ТЕЛК-ово решение са собствениците на 1300 автомобили, които са напълно освободени от данъци. От началото на годината са регистрирани нови 1170 МПС-та.
Тези ставки останаха непроменени в Дупница и тази година, след като от кметския екип обявиха, че не предвиждат промяна и увеличаване, с което реално Дупница се превръща в данъчен рай на България за регистрация на автомобили.
Любопитен е фактът, че законът за движение по пътищата позволява луксозни автомобили да бъдат регистрирани като товарни, което намалява драстично сумите за данъчно плащане и подобни примери не са малко. В Община Дупница например са установени случаи на БМВ Х3, БМВ Х 5-ци, Ауди А6 и други луксозни автомобили, които по регистрационен талон се водят товарни и заплащат в… десетки пъти по-ниски данъци, допълват от пресцентъра, цитирани от zadupnitsa.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов