Избрани Новини

Осъден до живот кюстендилец загуби дело срещу държавата

Кюстендилецът води над 30 дела за нарушени права

Осъденият на доживотен затвор без право на замяна Бисер Манолов не успя да осъди държавата за 3000 лв. на първа инстанция. Кюстендилецът води над 30 дела за нарушени права, лоши условия и др. в затвора в Бобов дол. Преди 2 г. той спечели дело срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" за отваряне на писмата му и за недопускане на хранителни продукти – лютеница, кисело мляко и варени яйца, донесени от неговата майка на свиждане.

Тогава магистратите постановиха той да получи 450 лв. обезщетение. Манолов обаче пуснал нова жалба, защото изплащането на спечелената сума се забавило с 5 месеца. Заради това забавяне той твърди, че е понесъл неимуществени вреди в размер на 3000 лв., унижено било човешкото му достойнство, изпитвал безсилие, безпокойство, главоболие и др.

Административният съд обаче видя, че сумата от 450 лв. е преведена на банковата сметка на Манолов с платежно нареждане от 26 ноември 2013 г. Магистратите не откриха доказателства, които да установяват, че затворникът е претърпял неимуществени вреди, вследствие на забавения 5 месеца превод на парите от спечеленото дело. Не е увредено трайно емоционалното и здравословното му състояние.

Съдът отхвърли иска му, но пък призна, че Манолов трябва да получи 122 лв. лихви върху присъдената преди това сума.

В същото време затворникът ще трябва обаче да плати на ГД "Изпълнение на наказанията" 224 лв. за юрисконсултско възнаграждениея, пише "24 часа".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)