Избрани Новини

Общинска полиция помага за охраната на гробищата в Петрич

Роми разрушили живия плет на германския сектор

От една седмица в петричкия гробищен парк е спокойно. Няма ги пасящите коне и групите роми, които обсаждат посетителите, за да просят пари, храна и цигари. Така е, защото в помощ на охранителната фирма „СОД-2004” работят младите момчета от Общинска полиция, съобщиха със задоволство петричани.

„Сега, когато момчетата са тук, е спокойно. Преди беше страшно - заяви трактористът на трактора на „Обредни дейности” Васил Смилков. - Изпочупиха прозорците на трактора, окрадоха маркучите. Сега харча допълнително нафта, за да карам трактора всеки ден до обредния дом, защото ме е страх да го оставям тука. Разрушиха живия плет на германския сектор, в който са погребани немски войници, загинали през войната. Хвърляха камъни по хората, скачаха с балтии. Мене роми са ме били три пъти, счупиха дъска в ръката ми. Работата е там, че охранителят от СОД, който е на смяна, който и да е той, се страхува от ромите и се крие от тях. Да, ама нали взимат пари за охрана? Затова, според мен, щом те се страхуват, нека парите за охраната да се дават на момчетата от Общинска полиция, за да вземат по-големи заплати. Тези 300 лева, които вземат, са малко за работата, която вършат”, разказа Смилков.

Жена в черно заяви: „Не ме снимайте. Всички роми ме познават, ще имам проблем, ако ме срещнат в града. От година и четири месеца идвам на гробищата със страх. От една седмица, откакто дойдоха момчетата от Общинска полиция, е спокойно”, каза жената.

Друга жена сподели, че допреди седмица всеки път, като тръгвала за гробищата, задължително взимала в джобовете си по 10 бонбона и стотинки, за да ги раздаде на просещи роми.

В една част от гробищата са гробовете на роми. Наскоро два ромски рода се скарали и изпочупили взаимно паметниците на близките на своите опоненти.

„Откакто общинската охрана бе изпратена в помощ на СОД, нещата в гробищата се успокоиха. Няма ги пасящите коне, няма ги разхождащите се роми. Проблемът приключи”, коментира вчера управителката на „Обредни дейности” Мария Кусимитрева.

Но поемайки и грижата за охраната на гробищата, общинските охранители са принудени да „оголят” другите три поста, на които стоят в полето. Земеделският сезон започва и те физически няма да могат да покриват целия периметър на охрана. Общинските охранители са 12, разделени на две смени, по двама на пост. Идеята при създаването на Общинска полиция бе да се назначат 20 охранители, като част от тях трябваше да поемат изцяло охраната на гробището, но това не стана. В същото време „СОД-2004” пуска само един охранител на смяна, което е недостатъчно за площ от 61 декара.

Другият проблем е размерът на заплатата на общинските охранители, който е 300 лева месечно. Най-големият проблем е това, че те работят по срочни едногодишни договори. Което означава, че те нямат сигурност дали утре няма да останат без работа. Няма и приет норматив, в който да са разписани техните правомощия и задължения. В същото време те ежедневно влизат в конфликти с нарушителите и си създават врагове, без да са облечени в правомощия. Всички тези проблеми би разрешило приемането на наредба за дейността на Общинска полиция.

Вчера председателят на Общински съвет - Петрич Благой Калъпсъзов коментира: „Общинските охранители до момента са без ясно определени права и задължения. В момента наредбата за дейността на Общинска полиция се гледа по постоянните комисии и ще влезе на заседание на Общински съвет през април. Едната седмица включване на общинските охранители в охраната на гробищата дава добри резултати и показва, че там трябва да има Общинска полиция. Откакто те пазят, няма животни в гробищния парк. Управителката на „Обредни дейности” Мария Кусимитрева е доволна от тях. Тя подготвя зимно и лятно работно време за посетителите на гробищния парк”, заключи Калъпсъзов, цитиран от struma.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов