Избрани Новини

Рецидивист влиза за пореден път в затвора заради кражба на 10 вафли

Отмъкнал ги от хранителен магазин в Сандански

Рецидивист от Сандански влиза за пореден път в затвора заради кражба на 10 вафли на стойност 2,60 лв. Това е окончателното решение на ВКС, постановено преди дни, пише "24 часа".

41-годишният И. П. - Жицата отмъкнал вафлите от хранителен магазин в курортния град. Собственикът, който живеел над обекта, чул силен шум през нощта и бързо изскочил навън. Видял крадеца да бяга с вафлите в ръцете и го разпознал. Направената справка за съдимост показала, че от 1994 г. досега крадецът има влезли в сила 12 присъди, като част от тях е излежавал ефективно в затвора. Той е наркозависим, на метадонова програма.
Районният съд в Сандански му даде 6 месеца лишаване от свобода. Окръжните магистрати потвърдиха присъдата, но рецидивистът пуснал жалба и до ВКС с твърдение, че е невинен и неправилно осъден. Настоявал за ново преразглеждане.

Върховните магистрати обаче постановиха, че делото е гледано при спазване на всички процесуални правила. "Подсъдимият е с обременено съдебно минало - осъждан е дванадесет пъти, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив. Подбудите за извършването не са свързани със задоволяване на елементарни житейски потребности, а са обусловени от престъпния начин на живот на осъдения и възприетия от него модел на поведение, който се характеризира с трайно създадени престъпни навици и постоянно отсъствие на трудова дейност", категорични са висшите съдии.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов