Избрани Новини

Научна кръгла маса „Родината се гордее с вас“ събра ветерани и военни

Присъстваха ветераните Стефан Тасков, Методи Гошев и Яне Василев

Община Благоевград съвместно с Регионален исторически музей – Благоевград и Съюза  на ветераните от войните на България взеха участие в Научна кръгла маса „Родината се гордее с вас“.

На тържествения форум присъстваха кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков, военни офицери и военните ветерани Стефан Тасков, Методи Гошев и Яне Василев.

Д-р Христина Цонева, директор на РИМ – Благоевград произнесе встъпителни думи към присъстващите в залата.

Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов отправи приветствие към присъстващите. ''Смятам, че нищо не оправдава загубата на човешки живот. Нашата отговорност в момента, извън историята е да правим така, че да решаваме проблемите и да не стигаме до там“, бе част от изказването на кмета Камбитов, който допълни, че трябва да бъдaт положени всички усилия, войната да не присъства в живота ни. Той пожела на всички присъстващи успех в кръглата маса, а войната да бъде само тема на подобен вид научни форуми.

 Поздравление бе поднесено от името на Бисер Михайлов, областен управител на Област Благоевград, както и от подп. Иван Иванов, командир на Военно формирование 26 400.

На срещата присъстваха ветераните Стефан Тасков, Методи Гошев и Яне Василев. Методи Гошев, участник в Първата и Втората заключителна фаза на Втората световна война, разказа от първо лице своите преживявания. „Войната е най-страшното нещо в живота“, откровен бе ветеранът. Той отправи апел към сегашните военнослужещи да пазят държавата България, за която са се борили и която трябва да я има.

В края на кръглата маса бяха наградени учaстниците от Областния конкурс „Родината се гордее с вас“. Призовите награди бяха връчени на победителите от Христина Шопова, директор Дирекция „Хуманитарни дейности“ към община Благоевград.

Първа награда за реферат - Азизе Исмаил Арнауд, ученичка от 8 клас в основно училище „Св. Св. Кирил и Методий в с. Сатовча.

Първа награда за есе - Лора Бисерова Грънчарова, Езикова гимназия „Академик Л. Стоянов” – Благоевград.

Първа награда за разказ - Фатме Ибрахим Фета, 10 клас – ПМГ „Яне Сандански”-гр. Гоце Делчев.

Първа награда за очерк, спомени, интервю - Кристина Георгиева Балтаджиева , 10 клас – ПМГ „Яне Сандански”-гр. Гоце Делчев

Първо място за рисунка Николая Милчева – Х в клас, ПМГ „Яне Сандански“-гр. Гоце Делчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)