Избрани Новини

Деца отпразнуваха Световния ден на разказвачите

Празничната програма премина под надслов „Желания"

С приказки за желанията отпразнуваха в Благоевград днешния Световен ден на разказвачите и Международен ден на приказките. Празничната програма на Детския отдел към Регионална библиотека „Димитър Талев” премина под надслов „Желания“ . Участие в тържественото отбелязване взеха ученици от две паралелки, пети клас на V СОУ „ Георги Измирлиев”-Благоевград с ръководител  Мая Христова.

В рамките на програмата учениците изработиха табла с портрети на детски писатели и с рисунки на приказни герои. Петокласниците показаха и завидни знания за днешния празничен ден и за композицията на приказките. Те имаха и нелеката задача да нарисуват сцена от любимата си приказка, след което да споделят кои качества на приказните герои са ги провокирали да я изберат. Именно от този кръг стана ясно че любимите приказки на децата са „Слънцето и луната”, „Красавицата и звяра”и „Тримата братя и златната ябълка”.

За финал на тържеството петокласниците представиха „Прастара приказка за мъдростта”, като бяха наградени с излъчването на филма „Рибарят и златната рибка” по приказка на А.С. Пушкин.

За първи път Световен ден на разказвачите се чества през 1991 г. в Швеция и се разпространява в много страни, като всяка година темата на честванията е различна. За 2015 г. международната тема за всички страни, където се чества празникът, са приказки, посветени на „Wishes” – „желанията”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов