Избрани Новини

Гасим светлините в "Часът на Земята"

До момента над 60 български общини са заявили своето участие

За девета поредна година в последната събота на март светът ще отбележи „Часът на Земята", като за 60 минути емблематични сгради и милиони домакинства ще изгасят светлините си. Георги Стефанов, цитиран от Дарик,експерт по климатични промени към WWF, поясни, че тази година фокусът на екологичната инициатива е насочен към климатичните промени и намаляване на парниковите емисии, както и опазване на водния ресурс. До момента над 60 български общини са заявили своето участие, като до 28 март се очаква броят им да се удвои, допълни още експертът.

На 28 март светът ще изгаси светлините за един час в подкрепа на опазването на околната среда. Между 20:30 ч. и 21:30 ч. държавни институции, частни сгради и домакинства също ще се присъединят към инициативата, поясни експертът по климат Георги Стефанов:

„Всички емблематични сгради на столицата ще се угасят, всички големи търговски центрове, т.нар. молове също се присъединяват. Подкрепилите общини, които са над 60 до момента, обикновено угасват осветлението за своите архитектурни паметници или културни сгради, читалища, кина и тези сгради, които имат културна и архитектурна стойност", обясни той.

Тазгодишното издание на „Часът на Земята" в България ще бъде насочено в подкрепа на опазване на водоемите, допълни Стефанов.

„В България тази година ще се фокусираме върху опазването на реките, тъй като реките са един важен фактор, както и многото проблеми, които са свързани с този ресурс. Затова призовавам всички желаещи и интересуващи се от проблемите на околната среда, да проявят своята съпричастност и в събота, на 28 март от 20:30 ч. до 21:30 ч. да загасят своето осветление", призова Георги Стефанов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)