Избрани Новини

Ученици изобретиха “фризер на бъдещето”

Оборудван е със соларни панели

Абитуриенти от Пловдив изобретиха модел на фризер, който работи с минимален разход на електроенергия, информира БНТ. Той е оборудван със соларни панели и при хубаво време може да работи ефективно цял ден. Ако се свърже с акумулатор, ще продължи да охлажда и през нощта, гарантират младите учени от Професионалната гимназия по хранителни технологии.

Разработването на модела започва преди година. Засега има авангарден вид, защото залагат на ефективността и го захранват с големи соларни панели.

“Това е един вид опазване на околната среда, защото енергията на слънцето е нашето бъдеще”, обяснява Иван Карапанов.

“Във вътрешността сме поставили антибактериално покритие за избягване появата на плесени и изпарител, който е вътре. Има възможност да достигне до температура -15 градуса”, добавя Георги Марудов.

След 4 часа в камерата при минус 15 градуса резултатът е идеален.

“Може да се използва на места, на които няма ток, защото е със соларен панел. Също така може да се използва за пренос на лекарствени продукти като инсулин, ваксини и на места трудно достъпни”, казва още Иван Карапанов.

Засега “фризерът на бъдещето” остава само за учебни цели. В магазина реалната му цена ще е колкото струва запазен автомобил втора ръка.

“Сега е прекалено скъпо. Може би това е една от спирачките, която съществува, за да тръгне такъв тип продукт на пазара”, отбелязва инж. Иван Стойков – преподавател.

Фризерът печели овациите на различни конференции, но все още не е патентован.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов