Избрани Новини

Банско – домакин на Държавното първенство по канадска борба

Навършват се 20 години от учредяването на Българската федерация по канадска борба

През 2015г. се навършват 20 години от учредяването на Българската федерация по канадска борба. Домакин на Държавното първенство, по случай юбилея, е Банско, от където тръгва този изключително популярен спорт. Събитието, което ще се проведе от 27 до 29 март, е под патронажа на кмета на общината Георги Икономов.

Асен Хаджитодоров – основател на Българската федерация по канадска борба и от 2012г. президент на Световната федерация, смята за напълно естествено родният му град, да бъде мястото, където ще се проведе първенството.

„За всички тези 20 години, каза той, нашия спорт е донесъл над 450 медала от световни и европейски първенства за България, като Банско има съществена роля за тези отличия. Председателят на местния клуб по канадска борба – Вероника Бонкова, е трикратен световен шампион. В момента имаме действащ вице-световен шампион Георги Цветков, действащ вице-европейски шампион Димитър Юлев. В периода 1997 – 2001г. нашият клуб държеше първо място сред юношите. Сега отново имат много отличия, което доказва, че Банско е един от бастионите на канадската борба.

През уикенда очакваме да пристигнат десет действащи световни шампиони. Надали в момента има друг спорт, който може да се похвали с толкова титулувани български спортисти. Съчетавайки природните дадености на курорта, мисля, че Държавното първенство ще се превърне в истински празник за жителите и гостите на града. Община Банско винаги е поддържала нашия спорт. Още от самото създаване помага и на клуба, и на федерацията. През всички тези години сме имали прекрасно сътрудничество. Г-н Икономов напълно ни подкрепя, така че общината е съорганизатор на мероприятието“.

За предстоящото състезание се очакват над 300 състезатели от цяла България, които ще премерят сили в следните групи: за хора с увреждания – мъже и жени; юноши и девойки; мъже и жени; ветерани.

Кметът заяви, че без колебание е взето решението общината да бъде съорганизатор на Държавното първенство, защото този спорт се радва на голяма популярност в града. Едни от най-силните състезатели по канадска борба са именно от Банско. Самият градоначалник е фен на този спорт. „Пожелавам успех на участниците в тази атрактивна дисциплина и стискам палци на моите съграждани, които ще се състезават“.

Емоциите предстоят в салона на Читалище „Никола Вапцаров“ от 27 до 29 март 2015г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)