Избрани Новини

Дъждове спират укрепването на пътя за Роженския манастир

Шосето рухна в началото на април 2013 година

Честите валежи не позволяват да започне укрепването на единствения път, който води до Роженския манастир, пише „Стандарт”. Шосето рухна в началото на април 2013 г. в участъка между село Рожен и светата обител. В протежение на 30 метра се свлякоха земни маси, пропадането на пътя бе над 2 метра. Проблемът е, че в района има много подпочвени води. Веднага бе обезопасен целият район. Поставиха се необходимите знаци.

„През ноември миналата година от Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет ни отпуснаха 253 000 лева за строително – монтажни дейности за спирането на свлачището, за проекта, за надзора...По най-бързия начин обявихме обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности, но времето не позволява да се работи", каза зам-кметът на община Сандански Васил Бабалев. Заради дъждовете има опасност земните маси отново да тръгнат. Затова не се предприема същинско укрепване на земните маси. Работи се по направата на канавките в района. След седмица, ако времето позволи, се очаква да стартира същинското спиране на свлачището. Ще се ползват специални текстилни платна, ще се направят и габиони – метални мрежи с камъни в тях. Фирмата е разширила шосето в компрометирания участък, за да може да минават леки коли, но не е желателно.

„Най-добре е посетителите да стигат до Роженския манастир само пеша. Роженската света обител е най-посещаваното място от наши и чужди туристи в района. Затова сме благодарни на държавата, че осигури средства, за да решим този голям проблем", каза още заместник - кметът на Сандански.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов