Избрани Новини

„Блус и Джаз” фестивал ще събира меломани

Той ще се проведе на 27 и 28 март в Благоевград

Благоевград за първа година събира на една сцена блус и джаз величия в първия по рода си „Блус и Джаз” фестивал- Благоевград 2015г. Той ще се проведе на 27 и 28 март в Благоевград. Фестивалът не е заместител или алтернатива на предишното издание на „Джаз” фестивала. „Блус и Джаз” фестивалът е със съвършено нов формат и няма аналог в България. Благоевград е първият град, който организира такъв формат”, каза Христина Шопова.

„Изключително съм щастлив, че вече и в България вече има „Блус и Джаз” фестивал. Обиколихме цяла Европа и свирихме на няколко такива фестивали и можете да си представите колко щастлив бях, когато ми се обадиха от Благоевград, че някой обръща внимание на нашето скромно блус общество”, откровено призна Васко Кръпката и допълни, че за него е голяма гордост, че има възможност да участва.

Първата вечер от „Блус и Джаз" фестивал-Благоевград 2015 е посветена на почитателите на музиката, възникнала на основата на спиричуълите и афроамериканската народна музика на негрите, живеещи предимно в Дълбокия юг-блуса. На 27 март, на последния етаж на МОЛ „ЛАРГО” от 20.00 часа на една сцена ще излязат финландецът Ееро Турка и Драган Милев-Дари, най-свежата българска блус формация „Delta Roosters” и Васко Кръпката заедно с Подуене блус бенд.

Неотразимата Стефка Оникян и нейните студенти ще открият втората фестивална вечер, посветена на възникналия в първата половина на 20 век в южните части на САЩ джаз, който съчетава африкански и европейски музикални традиции. Фестивалната вечер ще се проведе в Драматичен театър „Никола Вапцаров” от 19.30 часа. На сцената ще излязат Васил Петров и Лъчезар Кацарски и Биг Бенд-Благоевград с репертоар на великия Франк Синатра, тъй като 2015г. е посветена на 100-годишнината от рождението на изпълнителя.

Диригентът на Биг Бенд- Благоевград Борис Янев заяви, че фестивалът ще се превърне в традиция и ще има своя уникалност и специфика. „Блусът е сериозна музика и трябва да го има, а малко от вас знаят, че Биг Бенд-а, за да го има, задължително минава през блуса”, каза още Борис Янев.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)