Избрани Новини

Община Банско получи Европейски етикет за иновации

Тя е оценена високо по всички 12 принципа, на които се основава демократичното управление

Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво бе присъден на община Банско. В Третата процедура за присъждане на Етикет за иновации и добро управление, провеждана от Министерството на регионалното развитие, администрацията ще получи кристален дванадесетостен, символизиращ 12-те принципа за добро демократично управление, приети със Стратегията за иновации и добро управление на Съвета на Европа. Прилагането на Стратегията се провежда в партньорство между Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и централната власт, в лицето на Министерство на регионалното развитие (МРР). Етикетът е морална награда, символ на престиж и стимул за общините да подобряват своето управление в услуга на гражданското общество.

Съгласно Процедурата за присъждане на Етикета, Община Банско е оценена високо по всички 12 принципа, на които се основава демократичното управление, качеството на предоставянето на административни услуги и добрите практики в прилагането на публични политики. Дейността на администрацията е проверена по обективни критерии и от двама независими експерта. Критериите включват самооценка, оценка от страна на Общинския съвет, както и проучване сред гражданите на база въпросник, разработен от Съвета на Европа.

12-те правила за добро демократично управление на Съвета на Европа са честно провеждане, представителност и обществено участие по време на избори; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност.

„12 –те принципа на добро управление обхващат цялостната дейност на общинската администрация, провеждането на публични политики, демократичност и прозрачност, гарантиране на върховенството на закона. Целта на създадената Матрица е да подпомогне местната власт да оцени своите силни и слаби страни и да подобри своето управление. За присъждането на Етикета, Община Банско е доказала не само съвременна вътрешно-нормативна база и предоставяне на административни услуги по всички 12 принципа, но и прилагането й на практика в духа на европейските ценности и добро управление с лице към гражданите” коментира признанието кмета Икономов.

Присъденият Етикет за добро управление е с период на валидност 2015 - 2017 година и ще бъде връчен официално на 18-ти май в Пловдив в рамките на форума „Годишна среща на местните власти от Югоизточна Европа”, организиран от Националното сдружение на общините в Република България, Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа и община Пловдив.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)