Избрани Новини

Попадиин: Стриптизьорки в курортите с трудови договори

Глоби за 25 500 лева са издадени от Областната инспекция по труда в Благоевград.

Глоби и наказателни постановления за 25 500 лева са издадени от Областната инспекция по труда в Благоевград, предаде Дарик.

Извършени са 242 проверки през изтеклия месец, като в голяма част от тях са разпоредени от висшестоящ орган, информира директорът Петър Попадиин.

"По време на извършения контрол са констратирани 964 нарушения. 570 са по Закона за безопасни условия на труд, а 394 по Кодекса на труда. Издадени са 19 наказателни постановления. 22 акта са съставени след проверките-за непроведен инструктаж, за необезопасена площадка, която създава условия за допускане на трудова злополука. 19 са за липса на трудови договори, от които 2 в зимните курорти и 17 в производствената сфера", отчете трудовият шеф Попадиин.

По данни на ОИТ-Благоевград намаляват трудовите нарушения в зимните курорти спрямо предходни години. От 120 проверки на Инспекцията по труда в Банско, Сандански, Разлог, Добринище, са открити само два случая на наети без трудови договори. "Дори стриптизьорките в елитните курортни заведения имат трудови договори. Те работят с договори на танцьорки. Голяма част от проверките бяха съвместни с полицията и НАП. В хода на инспекциите са санкционирани трима работодатели за неподадени декларации до НАП и двама по Кодекса на труда. При последните се оказва, че работодателят е изчезнал. Става въпрос за фирма, която управлява хотел в Банско със седалище Несебър. Работодателят не е приключил трудовите правоотношения с двама от работниците си и се наложи Инспекцията по труда в Благоевград да прекрати служебно правоотношенията, за да може хората да започнат на друго място работа", каза Петър Попадиин.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов