Избрани Новини

Пепел от рози за бургаските арестантки

Мисия Бургас

26-03-2015, 16:35

Снимка:

снимка, бургасинфо

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Надзиратели от Бургаския затвор са в протестна готовност

Новото общежитие към затвора ще даде шанс за въздух за лишените от свобода

Новият арест вече се намира в сградата на бургаския затвор. След ремонт на обособена част, там са преместени занапред  арестните помещения, които досега се помещаваха в сградата на Областната дирекция на МВР. Така се преустановява едно продължаващо с години нарушение на предписания на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. Капацитетът на новите килии е за общо 36 лица. Помещенията са за чужди граждани, за жени и за непълнолетни. За разлика от останалите помещения, които са в жълто или бяло, то арестната стая за жени е в цвят пепел от рози.

Всяка от килиите е със самостоятелен санитарен възел, оборудван с вентилация, тоалетна и мивка с топла и студена вода. Санитарните възли са изцяло отделени от килиите. Изградена е баня с тоалетна, съблекалня и три душа. До всички килии има достъп на естествена светлина, освен това те са и допълнително осветени с икономично LED осветление. Помещенията са оборудвани с радиатори на парно отопление.

На откриването днес присъства заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, който заяви, че новите арестни стаи тук показвали, че и с малко средства можело да се направят добри неща. Ремонтът не струвал повече от 30 000 лева, а условията били съобразени с европейските стандарти. Той допълни, че в Бургас се работило от началото на следващата година да се открие едно ново затворническо общежитие от закрит тип, което да намали пренаселеността на затвора.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов