Избрани Новини

Откриват Археологически парк - Сандански до края на годината

След направената през 2013 година първа копка за стартиране на строително монтажните дейности по създаването и разкриването на „Археологически парк Сандански” в края на 2015 година културно-историческата забележителност ще бъде официално открита, съобщава struma.com. Предвид значимостта на отритите нови артефакти и мащабните строителни дейности, които се извършиха през последните две години се очаква обекта и община Сандански като цяло да се развие изключително като конкурентноспособна туристическа атракция, базирана на богатите културно-исторически дадености в общината, допринасяща за икономическия просперитет с привличането на повече и чуждестранни туристи.

През 2013 г. бе открит и уникален бронзов кръст на 1500 години, който е бил забиван в дървения прът, когато е започвало литийното шествие. През миналата 2014 г. бе открит кръгъл перистилен двор с мраморна колонада, чието археологическо проучвания ще продължи и в бъдеще Източно от Епископската базилика е разположена и Базиликата на Епископ Йоан – паметник на културата с великолепни подови мозайки с изображения на риби и птици, което доказва, че днешния град Сандански е бил епископско седалище и главен културен, духовен и икономически център по долината на Средна Струма.

Проектът „Сандански – зората на ранното християнство” се финансира по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции” и приоритетната ос на европейската програма за устойчиво развитие на туризма. Стойността на проекта е 6 157 446 лв., като 157 446 са съфинансирани от община Сандански. Раннохристиянският комплекс, намиращ се на открито до главната улица и площад Атлантически алианц също бе напълно обновен. По проект са частично възстановени вътрешната архитектура на Епископския комплекс, бе изградено покривно покритие, покритията на кръщелната баптистерия и планировката и устройството на раннохристиянския храм от 6в., който е уникален за границите на България.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов