Избрани Новини

Благотворителната изложба "Изкуство за Долен" с необичайна мисия

Със събраните средства ще се открие културен център в селото

“Изкуство за Долен” – двудневната благотворителна изложба си поставя амбициозни цели. Със събраните средства да подкрепят откриването на библиотека, галерия и театър в село Долен в района на Гоце Делчев, предаде БНТ.

Художници и фотографи, съпричастни с каузата вярват, че изкуството трябва да достига всички кътчета на страната. Те не чакат държавната машина да задейства план за създаване на културен център. Канят съмишленици и смело се впускат в амбициозното начинание. Красивото родопско село Долен тепърва ще разкрива тайните на тъкачеството и многогласното пеене. Изчезващите занаяти ще съжителстват с новите посоки на изкуството.

Това е недостатъкът на цялата ни цивилизация, че прогонва хората от тези красиви малки села. Да бягат по градовете и да стават еднакви. И това е много неправилно, затова трябва да се връщаме назад към корените си и да търсим истината и живота сред природата, хармонията, всичко това, от което имат нужда сърцата ни.

Фотографиите на Мартин Заимов и Михаил Ваклинов, керамичните фантазии на Ина Дамянова, медалите на Надя Розева, която участвали в постоянна колекция в Британския музей, се събират в изложбата с кауза. Активен участник е и Мона, отдавна запленена от загадъчните села и занаятите.

Ковачевица е една друга България. Много от чужденците не знаят, че и българите. Има нужда да се разпространява повече информация за този край.

Изложбата “Изкуство за Долен” продължи два дни. През май е следващият етап на софийска територия, а в началото на лятото – вече и в сърцето на Родопите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)