Избрани Новини

Село Старчево чака референдум, за да прогони фермер

Местните хора внесоха в община Петрич подписка с над 160 подписа

Жителите на петричкото село Старчево чакат решението на общинския съвет за провеждането на референдум в населеното място. Местните хора внесоха в община Петрич подписка с над 160 подписа, която е качена и на електронен носител. Целта им да се проведе народно допитване, за да прогонят от селището петрички фермер.

"Действаме по закон. Предали сме всички документи на местния парламент в града. Подписите са събрани върху специални бланки, на които се е посочено ЕГН, постоянен адрес и трите имена на подписалия се. Настояваме още на сесията през април съветниците да се произнесат с решение и да организираме в кратки срокове референдума", заяви кметът на Старчево Георги Кузманов. Въпросът в допитването до хората ще е: "Съгласни ли сте стадото на фермера от Петрич Любен Николов да пашува в землището на Старчево?". Начело на Инициативния комитет е селският управник. Референдумът е последната надежда на местните хора да решат проблема законово.

"С този фермер няма никакъв диалог, тъй като е агресивен. Той ликвидира поминъка на селото ни", твърди Кузманов. До края на юни трябва да се проведе допитването до хората. Кметът е уверен, че резултатите от референдума ще бъдат взети под внимание от общинския съвет, тъй като става дума за важен въпрос с местно значение.

Фермерът от Петрич отглежда край селището над 1200 овце и кози. Животновъдът е окупирал почти всички пасища и не позволява на местните стопани да изкарват на паша животните си. "Често се стига до конфликти, може да стане някоя беля, затова искаме да си отиде оттук", твърдят селяните. "Преди 3 г. Любен Николов дойде тук, закупи две ниви от частници на площ от 14 декара. Никой не допускаше, че ще прави обори и ще гледа толкова овце и кози тук. Проблемът е, че прави каквото си иска и твърди, че никой нищо не може да му направи", допълва кметът на населеното място, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)