Избрани Новини

Бисер Михайлов: Няма опасност от преливане на Струма и Места

Нивата на реките в момента са високи, но не са в критични стойности

"Няма опасност от преливане на двете най-големи реки в Югозападна България – Струма и Места. Денонощното наблюдение на реките показва, че няма сериозно увеличение на нивата им", каза Бисер Михайлов - областен управител на Благоевградска област, цитиран от Е-79.com.

Нивото на река Струма няма регистрирано повишение от вчера след обяд към 15:00 часа.

"За река Места за последното денонощие повишението е 4 сантиметра. Очаквам през днешния ден нивото да се задържи на това положение и евентуално да започне да намалява постепенно“, каза губернаторът на Пиринско. Нивата на реките в момента са високи, но не са в критични стойности – такива, каквито биха били заплаха за жителите на област Благоевград.

"Ежедневно получаваме от МОСВ справки за предстоящо снеготопене и евентуално какво би се случило в зависимост от метрологичните прогнози. Към момента няма място за притеснение“, каза още Бисер Михайлов. Областна администрация Благоевград е в постоянен контакт и с губернаторите на Перник и Кюстендил.

"Знаете, че в област Перник се намира един от големите язовири - Студена, и постоянно поддържаме връзка с областния управител там Ирена Соколова, за да можем да регулираме евентуално изпускането на води от язовира. Към момента и там всичко е спокойно и няма изпускане на критични количества вода“, уточни областният управител на Благоевградска област. Дигите при Струмяни и Гоце Делчев, които подадоха в края на миналия месец, в момента са укрепени, като за пълното им възстановяване се изчаква спадане нивата на двете реки. "На място бяха експерти от Напоителни системи от София, които ще дадат своите предписания как технологично да стане възстановяването на тези две диги“, допълни Бисер Михайлов.

Припомняме, че заради високото ниво на река Струма част от дигата в община Струмяни започна да поддава, което създаде реалната опасност от скъсване на съоръжението. Места пък скъса речна дига в покрайнините на Гоце Делчев, вследствие на което се получи воден разлив.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов