Избрани Новини

Благовец по стар стил празнуваха децата в Долно Осеново

Традицията повелява на този ден всеки да хапне първо чесън

Откакто се помни селото, местните в Долно Осеново, изповядващи мюсюлманската религия, празнуват Благовещение на 7-ми април, по стар стил.

Традицията в Долно Осеново повелява на този ден всеки да хапне първо чесън – че да бягат влечугите, защото местното население изцяло е ангажирано с работа на нивите. Веднага след скилидката чесън се захранват с питка и мед или халва, защото е хубав празник и името му е сладко – Благовец, разказват и днес младите в селото, наследили обичаите за празника от майки и баби. Празникът продължава с разходки на открито, сред природата, в гората, задължително с торбичка със сладки разядки.

По нестандартен начин децата в детската градина в Долно Осеново преплетоха Благовец и Седмицата на гората. Още рано сутринта децата бяха захранени в забавачницата с питка с мед, халва и чесън. Така, както повелява обичаят за Благовец, в детската градина посрещнаха и лесничеите от Горското стопанство. В занималнята на децата се проведе увлекателна беседа за горските обитатели, като в ролите на Ежко, Мечо, Лиса, Зайо и Кумчо Вълчо бяха талантливите хлапета от детската градина, които с песен, танц и стихове приветстваха гостите от лесничейството.

С голям интерес децата наблюдаваха презентацията на тема "Да опознаем и опазим гората". От нея те научиха какви грижи трябва да се полагат за гората и цялата природа. Учителите бяха направили изложба на интересни изделия от природни материали. А гостите от Горско стопанство - Симитли осигуриха разнообразен подсадъчен материал, който засадиха в двора на детската градина с активното участие на малките деца.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов