Избрани Новини

Започна инициатива за връщане името на Солунската гимназия в Благоевград

Предлагат да й бъде признат статут на национална

Бивши и настоящи възпитаници на гимназията в Благоевград подеха инициатива във Фейсбук да се възстанови изначалното име на учебното заведение и тя да се нарича само Солунска гимназия “Св.Св. Кирил и Методий” Благоевград. Предложението да й бъде признат статут на национална, подобно на Априловската гимназия в Габрово, скоро ще бъде внесено в просветното министерство. Реализира ли се тази идея, в гимназията ще започне изучаването на старобългарски, старогръцки и латински език.

Тази година се навършва 135 години от основаването и 95 години от трайното й установяване в днешния Благоевград. “През десетилетията гимназията се е наричала Солунска мъжка гимназия, после Струмишка смесена, в Благоевград става Политехническа, а сега е Национална хуманитарна гимназия “Св.Св. Кирил и Методий”, разказва настоящият директор на учебното заведение Марин Митов, цитиран от "Монитор".

Тази учебна година в училището се обучават 503-ма ученици в дневна форма на обучение и 11 в самостоятелна форма. Профилите, по които се обучават, са два - хуманитарен и изкуства. Освен български език и история се предлага и интензивно обучение по английски, немски, френски и испански. В профил “Изкуства” има паралелки по изобразително изкуство и музика с английски, допълва директорът.

Възпитаници на гимназията след установяването й в Благоевград са хиляди учители, лекари, юристи, писатели, университетски преподаватели, художници, музиканти, инженери, политици. Д-р Красимир Кацарски, който от 25 години живее и работи в Стокхолм, е единственият българин, доктор на медицинските науки на Швеция.

В Солунската мъжка гимназия образованието си получават Гоце Делчев, Даме Груев, Борис Сарафов, Андрей Ляпчев, Солунските съзаклятници, Тодор Александров,  Данаил Крапчев, Димитър Талев и редица други български революционери и интелектуалци. Учители са били Григор Пърличев, Трайчо Китанчев, както и учителят по музика Иван Караджов, автор на химна “Тих бял Дунав”. Учителите в гимназията са били не само българи, но и турци, руснаци и французи.

Солунската гимназия е в основата на други две училища. През 1973 година от двете математически паралелки се обособява Математическата гимназия “Сергей Корольов”, а няколко години по-късно от езиковите паралелки се създава Езиковата гимназия “Людмил Стоянов”, с гордост разказва директорът Митов.

Солунската гимназия “Св.Св. Кирил и Методий” тръгва от Солун през далечния месец октомври на 1880 година.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)