Избрани Новини

Осъдиха зъболекар за "фалшиви“ пломби на 12 човека

Присъдата е три месеца условно за фалшиви документи на пациенти

Осъдиха зъболекаря от Кюстендил д-р Христо Владимиров Петров на 3 месеца условно за фалшиви документи на пациенти, представени пред РЗОК - Кюстендил, информира struma.bg. При извършена проверка през януари 2014 година представители на РЗОК установили, че д-р Хр. Петров е представил фалшиви амбулаторни листове за извършени стоматологични услуги на пациенти от Дупница на стойност 1148 лв., които му били преведени от Здравната каса. Проверката установила, че на пациентите, които са от ромския квартал "Гиздова махала” в Дупница, не са извършвани никакви манипулации на зъбите. Докторът е пуснал амбулаторни листове на цели ромски семейства, с фалшиви амбулаторни листове са 12 души. От РЗОК са подали жалба в Районна прокуратура - Дупница.

Д-р Петров има кабинет в старата поликлиника в града, както и в Кюстендил, където живее. Прокуратурата е преценила, че е извършено престъпление от страна на зъболекаря и му е повдигнала обвинение. Д-р Петров се споразумял с наблюдаващия делото прокурор Смилянова и е получил 1/3 от предвиденото наказание за такава злоупотреба. Съдия Маргарита Алексиева от Районен съд - Дупница го осъжда на 3 месеца условно с тригодишен изпитателен срок. По време на съдебното заседание са привикани всички "пациенти”, които са си лекували зъбите при д-р Петров. Те са представили пред съда здравните си книжки, в които е написано от зъболекаря, че са лекувани. Но при направена експертиза се оказало, че не са получили стоматологична помощ.

Д-р Петров по повод издадената му присъда от съда в Дупница заяви: "След като съдът е решил, значи съм виновен и ще си понеса наказанието. Аз мислех, че моята грешка ще се приеме като техническа, но съдът прецени друго. Ще си нося последствията”, каза д-р Хр. Петров.

От Съюза на зъболекарите в България заявиха, че ще проверят при такива случаи дали осъденият доктор ще отнесе и административно наказание.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов