Избрани Новини

Копие от Крупнишкото евангелие дариха на храм “Св. Архангел Михаил”

Велик и Златка Топалски и Ласко и Надежда Лазарови поръчват да се изработи копието

Семейство от София с корени от село Крупник дари на църквата „Свети архангел Михаил” копие на обкова на Крупнишкото евангелие, предаде БНТ. То е ценна християнска реликва, дарена през 1577 година на Рилската света обител, като оригиналът и до днес се съхранява там.

За да могат и потомците на хората от село Крупник да знаят за ценната реликва, Велик и Златка Топалски и Ласко и Надежда Лазарови поръчват да се изработи копие на обкова на Крупнишкото евангелие. Даряват го на отец Величко Христов, който служи в местния храм "Свети архангел Михаил”.

Отец Величко Христов: “Да се утвърди една православна истина историческа, че някога Крупник, който е бил духовен център тук, на тези места като крупнишки епископски център, е подарил на Рилската света обител Крупнишкото свето евангелие. Това е станало през 1577 година от Крупнишкия митрополит Йоасаф".

Евангелието е написано на кирилица и съдържа 357 листа с текстовете на четирите евангелия, предисловията на Теофилакт Български и таблици за разпределението на евангелските четива през годината.

Отец Величко Христов: “Eвангелието е написано може би някъде тука горе във Влашко, то е калиграфско, но най-важното в него е самата подвързия-обков, който е направен от самоковски златари.

За отец Величко Христов Крупнишкото евангелие от 16-ти век е ценно и със своето съдържание.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов