Избрани Новини

Само за месец: Удар за над три милиона лева през Кулата

Нов удар по контрабандата нанесе държавата

Нов удар по контрабандата нанесе държавата. Хайките за нелегален превоз акцизни стоки се преместиха от "Капитан Адреево" на "Кулата", пише вестник "Стандарт“. Заради тях митничари и шофьори изкараха тежка нощ на граничния пункт в сряда срещу четвъртък. Идващите от Гърция камиони бяха внимателно претърсвани. След задължителния кантар те минаваха и още две проверки - физическа и рентген.

"Тежестта на товара ни дава първите индикации дали всичко е наред, или пък има нещо нередно. Следим и дали осите - предна и задна, са еднакво натоварени", обясниха митничари.

"Не се е провеждала специализирана акция на границата. Това за нас е рутинна работа - да се борим всеки ден с контрабандата", казаха от пресцентъра на Агенция "Митници" вчера. И обясниха, че не са изпращани допълнително служители на "Кулата", действало се е рутинно и нормално. Заради хайките се образуваха колони от автомобили, най-вече на вход от Гърция за България.

Очевидци разказаха, че в южната ни съседка опашката е стигала до 6 километра. Тираджиите се изнервиха от дългото чакане. Някои от тях негодуваха, че по никое време ги бавят.

"За нас имаше някаква акция. Ровеха не само камионите, но и доста леки коли. Гранични полицаи проверяваха под лупа всички документи на пътуващите - не само личните им книжа, но и тези на леките коли, дали имат автомобилите всички необходими документи. Губим време, нерви и пари, кой ще ни ги върне?! Изпускаме часове и курсове, как да не се ядосваме", сподели благоевградчанин, който бил принуден да чака повече от 4 часа, за да премине разстоянието от Промахон до "Кулата".

"Отваряха багажните помещения, "снимаха" ни на рентгена", допълни той. Имаше и такива, които оправдаха проверките.

"Тяхно задължение е да се борят с контрабандата, за да има повече пари в държавната хазна", споделиха жители на село Чучулигово, което е близко до границата.

"Не са виновни те, а тези, които вече над 2 години пренасочват целия трафик от и за Гърция през нашите села", коментираха местните. Според митничари щетите от незаконния трафик през "Кулата" само за месец са за над 3 млн. лева. 450 мастербокса с цигари без бандерол бяха задържани през март на граничния пункт. Нелегалната стока била скрита в тайници на гръцки тир, който по документи превозвал авточасти. Под тях в сандъците обаче имало и цигари без акциз. Стойността на нанесената щета за страната е 1 687 500 лева. Митничарите са категорични, че най-често се пробва контрабанда на цигари за България и на спирт за Гърция. Само за месец и половина е установено, че някъде в страната се приготвя нелегален спирт, който трябва да стигне контрабандно до Гърция. До момента са заловени над 36 000 литра спирт 95,6 градуса на изход. В Гърция алкохолът е по-скъп и целта е да не се плащат акцизи. Задържани са и 10 000 бутилки алкохол с бандерол, скрити в "тапа" зад палетата с декларираната пред митническите власти стока. Най-често контрабандистите редят 1-2 палета с редовната стока в задната част на товарното помещение, а контрабандният спирт или алкохол крият напред.

Местните: "Не сме мигнали!" Колоните от тирове вдигнаха кръвното и на жителите на трите най-близки села до границата - Кулата, Марино поле и Чучулигово. Повечето местни не можаха да мигнат, защото цяла нощ под прозорците им преминавали тежкотоварните камиони и леките коли. "Такова чудо скоро не е било. Как да спим, като минаваха тир след тир, кола след кола", негодуваха хората. Митничари на "Кулата" увериха, че просто са си вършили работата. "По някое време се струпаха доста камиони, това се случва и друг път", признаха служители на ГКПП-то. "Три от тях да заделим за селекция и за проверка, няма как да не се забави преминаването и да не се образуват опашки. Но това е по-малкото зло от пропускането на тир, в който може да има контрабандни акцизни стоки или наркотици", допълниха митничарите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)