Избрани Новини

Директорът на театъра в Благоевград Рашко Младенов подаде оставка

Театърът има дълг от близо половин милион лева

Директорът на благоевградския драматичен театър „Никола Вапцаров“ Рашко Младенов е подал оставка. Молбата му за напускане ще бъде парафирана официално в понеделник от Вежди Рашидов, пише вестник "Струма“.

"Не мога да се справя със ситуацията, отказвам да продължавам да се боря“, потвърди новината снощи Рашко Младенов. Той не отрече, че оставката му е свързана с последната класация на театрите в зависимост от финансовото им състояние за първото тримесечие на 2015 г., в която ДТ „Н. Вапцаров“ е на последно място.

"Като резултати само от трите месеца смес много високи показатели и се нареждаме на едно от първите места в страната, като се прибави обаче дългът от около половин милион, отиваме на опашката. Това няма как да се промени, каквито и усилия да полагам и аз, и трупата, ако от министерството не проявят търпение и разбиране“, обясни директорът решението си да хвърли оставка.

Ситуацията в благоевградския театър е доста напрегната напоследък. Въпреки усилията на екипа и факта, че част от актьорите за месец март имат по 60 представления в актива си, за Великден всички останаха без пари, тъй като от Министерството на културата не им преведоха аванси. Слуховете за планирано унищожаване на театъра с превръщането му в открита сцена, удобна за софиянци и опасността от съкращения са сковали и актьори, и служители. Кой ще оглави най-големия културен институт в Пиринско временно, до обявяване на конкурс или до взимане на решение в София за бъдещето на театъра, ще стане ясно следващата седмица.

За кратко време това е втори директор, който напуска храма на Мелпомена в Благоевград. Рашко Младенов оглави благоевградския театър преди около година и половина, като смени на поста Надежда Асенова. Тя не успя да реализира идеите си, с които спечели обявения директорски конкурс по-малко от година преди това. Последва забавяне на заплатите на всички в театъра, което доведе до оттеглянето й от директорското кресло.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов