Избрани Новини

Откриха обновения екопарк "Езерата" в Кюстендил

Водните колела тръгват през май

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов и областният управител Виктор Янев срязаха лентата на обновения  по програма ТГС екопарк "Езерата" в Кюстендил. На официалното представяне присъстваха депутатът от ГЕРБ Кирил Калфин , председателят на Общинския съвет Иван Андонов, директорът на ОД на МВР комисар Елиан Стамболийски. Целта  на проекта беше да  се опазят  характерните природни ресурси в трансграничната зона Кюстендил - Сурдулица и превръщането на неизползваемия потенциал в ресурс, осигуряващ икономически и социални изгоди за местните общности. Общият бюджет на проекта е 765 000 евро, от тях 380 000 евро за община Кюстендил и 352  672 евро за Сурдулица, партньор по проекта е и ТПП Кюстендил."Този проект е обявен за образцов по програма ТГС за миналия програмен период. По-важното за нас е , че се възстановява инфраструктурата. Има развлекателни съоръжения, 3 лодки и 3 водни колела. Добър парк, който ще бъде експлоатиран след решение на Общински съвет, когато ще се определят цените. Най- вероятно ще заработи през втората половина на май с видеонаблюдение и необходимото осветление. Лятото ще работи до 23.00 часа и се надявам да е едно добро място за развлечения не само за кюстендилци, но и за всички гости на града", заяви кметът Петър Паунов."Искам да поздравя общинската администрация за добре свършената работа. Надявам се наистина всички в областта да са доволни, защото така ще работят занапред държавата и местната власт", коментира  областният управител.
Двете езера са  възстановени и ще станат действащи, облагородена е и ландшафтната част от парка. Паралелно с дейностите в Кюстендил в община Сурдулица беше реконструирана административна сграда, намираща се близо до Власинското езеро с цел превръщането й в информационен център за опазване на околната среда.
Двете езера с алеята по средата наподобяват буквата "Ф" и са строени заедно с гарата в чест на Цар Фердинанд през 1908 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов