Избрани Новини

С игра деца се запознаха с телефон 112

Важните уроци научиха с помощта на приказни герои

Със симулативни игри и практически ситуации дечица от ОДЗ "Радост” в Симитли научиха първи реакции - как да се пазят и спасяват при бедствие. Важните уроци хлапетата от "Радост” и филиал "Ян Бибиян” научиха с помощта на приказни герои, в които се превъплатиха актьори от Куклен театър. Учебно-практическата ситуация по пожарна и аварийна безопасност бе на тема "Телефон 112”.

С помощта на демонстрационни материали актьорите разказаха на децата колко внимателни трябва да бъдат, за да не предизвикват пожар и какво да правят в случай на извънредна ситуация. Децата се запознаха с телефон 112, на който трябва да звънят за спешна помощ в случай на неотложност при пожар или друго бедствие, застрашаващо здравето и живота им. Хлапетата с интерес гледаха как Лиско, Ежко и Мечо попадат в подобна ситуация и имат нужда от бърза специализирана помощ. В игри и закачки децата се запознаха и с професиите, свързани с опазването на живота и здравето на хората - пожарникари, полицаи, лекари, планински и водни спасители.

Насочвани от педагозите, след театъра във всички групи се проведе дискусия, а малчуганите от собствен опит разказаха различни случки от бита с печки за отопление или електрически уреди, запалки и кибрити, които не трябва сами да използват. А от симулацията на финала разбраха, че трябва да се опитат да излязат от задименото помещение, като държат мокра кърпа до устата и носа си, да бъдат приведени ниско долу, защото димът е горе, до тавана. Да не се отварят врати и прозорци по време на пожар, бързо да се организират и евакуират на безопасно място.

Децата на Симитли вече знаят, че със спешния телефон 112 шега не бива.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов