Избрани Новини

Учени искат най-старата астрокарта в ЮНЕСКО

Тя се намира в местността Кози камък над гърменското село Ковачевица

Най-старата астрономическа карта в Европа се намира в местността Кози камък под връх Беслет. Това е доказано с изследвания на специалисти от обсерватория "Звездно общество IAU А79".

"Целта ни е да запазим това откритие за поколенията след нас. Не е тайна, че в района често обикалят иманяри и съсипват част от ценната находка. Затова потърсихме подкрепата на учени от цялата страна за нашето искане - тази древна астрономическа карта да бъде под егидата на ЮНЕСКО", твърди координаторът на обсерваторията Иван Богданов.

Местността Кози камък се намира над гърменското село Ковачевица. Тя е изследвана още в далечната 1987 година от екип преподаватели на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Учените са били категорични, че мястото е било и светилище, и некропол, и селище, а скалният комплекс "Кози камък" е някогашен тракийски култов обект.

"Там е имало древно светилище още през бронзовата епоха. Върху скали чрез дупки са изобразени слънцето, съзвездия и планети. Дупките са изключително правилни и точни, сякаш са пробити с лазер. Те са прецизна звездна карта, на която са още съзвездията Цефей и Касиопея. Предполага се, че картата е направена  от цивилизация, предхождаща нашата", казва Иван Богданов, пише "Стандарт".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов