Избрани Новини

Хванаха горски, попълнил неверни превозни документи

Виновно скрил обема и категорията дървесина

Нарушения при превозването на дървен материал откриха служителите на Югозападно държавно предприятие. Дървесина, транспортирана без количеството да отговаря на написаното по документи, е открита при проверките, които текат от два дни от Югозападно държавно предприятие -Благоевград. По време на акцията горските служителите проверяват не само тежкотоварните превозни средства, но и автомобилите. Проследява се още как дървеният материал се транспортира от горите до крайните потребители, а целта е да се ограничи незаконната сеч.

Дали количеството на превозвания дървен материал отговаря на описаното по документи се проверява на място, като се измерва обемът на натовареното количество и се сравнява с написаното на документа. Ако няма документ, който да докаже произхода на дървесината, се конфискува не само стоката, но и превозното средство. Само за два дни от акцията горските служители са проверили 20 коли и камиони, превозващи дървен материал.

Пламен Бързачки превозва дървен материал от Самоков за благоевградското село Зелен дол. След проверка инспекторите от Югозападното държавно предприятие установиха няколко нарушения, свързани с товара му. Най-сериозното от тях е, че описаният в превозния билет асортимент дървесина не отговаря на превозвания. “В превозния билет пише, че са натоварени дърва за огрев. Дървета с диаметър над 14 см минават в друга категория дървесина, не са дърва за огрев, което ще рече, че нашият служител е занижил оценката на дървесината”, поясни инж. Юли Сираков – старши експерт в Югозападно държавно предприятие.  Шофьорът е категоричен, че в случая няма вина и не трябва да му се търси сметка.

“В случая е виновен нашият служител, който е натоварил дървесината и е направил оценката на дървесината. Контрагентът, който е изкупил дървесината, няма вина за това, но съответно служителят, който е натоварил дървесината, ще си понесе наказанията – административни наказания”, каза  инж. Юли Сираков.

Другото нарушение е, че служителят от Горското стопанство в Самоков не е отбелязал обема на дървения материал на един от отрезите, което е задължително изискване при транспортиране на строителна дървесина.

Акцията на Югозападно държавно горско предприятие ще продължи за неопределено време, информира още БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов