Избрани Новини

Строителят на АМ "Струма" укрил 10 млн евро данъци в Гърция

Гръцките власти провеждат акция срещу укриването на доходи

Властите в Атина разследват гръцки граждани с изключително високи сметки в женевски банки. За тях има съмнения, че са укрили данъци, а приходите им са от корупция, предават гръцките медии. Сред първите, които са били принудени да върнат крупни суми от неплатени данъци в гръцкия бюджет, за да не влязат в затвора, е собственик на гръцка компания, която строи автомагистрала "Струма" до Кулата. Именно по негова вина трасето се бавело с години, съобщи БНР, позовавайки се на местни публикации.

Гръцкият бизнесмен, чието име не се споменава, но се посочва като изпълнителен директор на компанията – строител на АМ "Струма" - "Актор АСД", е бил принуден да внесе в държавния бюджет 1,8 млн. евро от укрити данъци. Адвокатът му твърди, че го е направил доброволно, за да бъде прекратена съдебната процедура срещу него. Строителният бос е бил отведен в прокуратурата в Атина по изпълнение на заповед за експресно правораздаване.

Междувременно неговият баща също е бил принуден за внесе в хазната 8 млн. евро от укрити данъци, посочват още тамошните медии. Прокуратурата в Атина все още не е приключила разследването по съмнение, че компанията е дала подкупи на официални лица в Скопие, за да спечели договор за строителство на автомагистрала.

В момента гръцкото правителство провежда мащабна акция за разследване на недекларирани доходи в големи размери и събиране на незаконни авоари, изнесени в чужбина, за които не се плащат данъци. Разследването се води по т.нар. "Списък Лагард" и вече дава резултати, посочват различните медии в Атина.

"Списъкът Лагард" съдържа имената на 2059 гръцки граждани с големи сметки в женевски банки. За голяма част от тях се подозира, че са участвали в корупционни схеми и данъчни престъпления. Бивш финансов министър на Гърция скоро беше осъден, че е използвал служебното си положение, за да премахне имената на роднини от списъка, за да не бъдат разследвани от данъчните.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов