Избрани Новини

Загуби отчитат зеленчукопроизводителите на борсата в Кърналово

Доматите и краставиците са най-търсените зеленчуци

Търговците на зеленчуковата борса край село Кърналово, която е най-голямата в област Благоевград, търпят големи загуби, защото не успяват да продадат стоката си. Заради високите цени на зеленчуците потреблението значително е намаляло. И тази година, както и миналата, предпочитани са внесените от Гърция домати и краставици, които са по-евтини от българските.

Първите български зеленчуци са на пазара от седмици. Цените им обаче са доста високи и не всеки може да си ги позволи. За да продадат по-бързо стоката си и да не търпят загуби, прекупвачите използват добре познатия търговски трик да представят вносните зеленчуци за български. Тази година първите домати, произведени в оранжериите около Петрич, се предлагат по-късно в сравнение с миналата на пазара. Причината за това е, че по-голямата част от оранжериите не се отопляват, а заради ниските температури през зимата и пролетта, доматите са поникнали по-късно от обикновено. Така те са пазара едва от около седмица.

Доматите и краставиците са най-търсените зеленчуци на борсата край Кърналово. Заради цените им обаче хората купуват малки количества.

“Гръцкият домат варира от 2 до 2.50, 2.70, до 3 лева даже има гръцки домат. Ама нашият е още по-нагоре – 4 лева”, казва Зоя Войнова.

На тържището рядко има табели, от които се разбира произходът на стоката, но продавачите казват, че хората питат откъде са. Повечето признават, че предпочитат български зеленчуци, но не винаги могат да си ги позволят. “Прясна българска стока, защо не”, споделя Мария Ангелова и добавя, че разликата в цените е огромна – примерно в София една маруля е 2.50, а тука е 70 стотинки.

“Има си хора, които си взимат според цената това, което му е позволено. Този човек, който има парички, иска по-качествено и си купува по-хубаво, който няма – по-евтинко”, обяснява Здравка Груева.

Най-новата стока, която се предлага от дни на борсата, са първите български ягоди. Цената им е 6 лева за килограм. След значителното повишение в цената на марулята преди седмици, сега се наблюдава рязък спад – само срещу 3 лева може да си купите чувалче от 10 бройки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов