Избрани Новини

Оспорват доплащането за тютюна в съда

Разлика в държавното доплащане за тютюна подклажда напрежение сред производителите

Напрежение се заражда сред тютюнопроизводителите заради решението на държавата за различен начин на доплащане на тютюна. Дребните производители ще получат по 3 лв. за килограм тютюн, а едрите - с лев по-малко.

Сега е моментът за засаждане на новата тютюнева реколта. Междувременно започна и кампанията за подаване на документи за получаване на т. нар. референтни пари, или доплащане за всички, които са гледали тютюн от 2007 г. до 2009 г.

Има обаче разлика от 1 лв. между парите за едрите и за дребните производители. Повече от 90% са тези, които гледат по-малко от 2 тона тютюн, останалите плашат с протести. Допълнителните пари са помощ за хората, отглеждащи тютюн, да започнат да се занимават с друг вид земеделие. В село Вълкосел обаче казват, че тютюнът е единственото им препитание, а доплащането им е важно за осигуряване на живот над прага на бедността. 

„Не стига, че ни го взеха на 3,80 лв./кг, а и това да ни отнемат. Ние с какво ще се препитаваме, като от никъде нямаме препитание”, оплака се Фатме Чолакова. „Сега започна сезонът – оране, фрезоване, браздене, торове, препарати – всичко се плаща”, обясни съпругът ѝ Юсеин Чолаков.

Семейство Чолакови произвежда средно по 2 тона тютюн за година. За тях решението за повече пари за дребните производители е напълно справедливо и не ощетява едрите. „Те имат от другаде да се препитават, а ние нямаме - ще карат те скъпите джипове, а ние да изнемогваме, това не е красиво”, казва Фатме Чолакова. „Искат да вземат от нас. Те, ако имат възможност, хич няма да ни дадат на нас, всичко те ще го вземат”, допълва Юсеин Чолаков.

Докато семейството от Вълкосел е доволно от решението на държавата, бизнесменът Айшенур Моллов от село Абланица, който произвежда по 20 тона годишно, го смята за несправедливост. „Не виждам никаква причина. Разбира се, че нямам нищо против моите съселяни и всички хора, които гледат тютюн, защото знам как се отглежда, но този човек примерно до 1 тон навремето е могъл и е успял да произведе толкова - 1 тон, аз съм могъл и съм успял да произведа, да кажем, 20. Защо трябва да ни делят?” пита Моллов.

Бизнесменът казва, че е инвестирал много в своето производство и дава работа на десетки хора от района. „Това е било наш бизнес, а на другите хора било препитание”, казва Айшенур Моллов.

С разликата от 1 лв. Моллов ще загуби 20 000 лв. Той и колегите му са готови на бунт, ако решението не бъде преосмислено. Междувременно сдружение на едри производители заведе дело заради доплащанията. Очаква се решението на Върховния административен съд, информира още БТВ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)