Избрани Новини

Решен е правният статут на 20 000 дка гора в землището на Елешница

Те остават държавна собственост в границите на община Разлог

Окончателно е решен правният статут на 20 000 дка гора в землището на село Елешница. С Решение на Административен съд – Благоевград те остават държавна собственост в границите на община Разлог, като се провъзгласява за нищожно решението на Общинска служба „Земеделие”, с което горите са възстановени на община Белица. Елешнишките гори и занапред ще продължат да се управляват от ДГС „Елешница”.

Решението е справедливо и идва близо година след старта на борбата на община Разлог и Инициативния комитет на жителите на село Елешница за запазване на 20 000 дка гора. Тогава Община Разлог входира в съда иск за решаване по съдебен път на спора кой е собственик на 20 000 дка гора, находящи се в землището на село Елешница, община Разлог. Последва и мотивиран протест на Районна прокуратура – Разлог срещу решението, узаконяващо община Белица като собственик на горите на Елешница.

В окончателното постановлението на Административен съд – Благоевград се казва, че „оспореният административен акт е издаден при изначална липса на правна норма като основание за издаване на акта, което води до неговата нищожност. Актът е нищожен поради материална незаконосъобразност, когато нарушението на материалноправните норми е дотолкова тежко и съществено, че прави акта изначално несъвместим с правовия ред.”

Битката за Елешнишките гори започна, след като Общинска служба Земеделие – Разлог издаде решение за възстановено правото на собственост на Община Белица върху гори в землището на с. Елешница, община Разлог. Ще припомним още, че през 2000 година от територията на Община Белица се отделя село Елешница, което се присъединява към територията на Община Разлог. Съгласно разпоредбата на чл. 2а от Закона за общинската собственост „Когато в резултат на административно-териториални промени населени места се включват в друга община, имотите и вещите по чл. 2, ал. 1, които са на територията им, преминават в собственост на общината, в чиито граници се включва съответното населено място.”



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)