Избрани Новини

В село Крушица се лекуват с ракия

Рецептите всеки прилага по различен начин

Най-късно до 2016-та година Европейският парламент предвижда да се поставят предупредителни етикети върху бутилките с алкохол в Европейския съюз подобно на тези на кутиите с цигари. Мярката цели да се намалят злоупотребите със спиртни напитки и консумацията им от подрастващите. В световен мащаб всяка година алкохолът е причината за 3 милиона и 300 хиляди случая на преждевременна смърт под формата на злополуки, прояви на насилие или чернодробни заболявания. В малкото селце Крушица край Кресна хората не се плашат от тази статистика. Напротив, хората често се лекуват с ракия, съобщи БНТ2.

Силната вяра, че ракията помага при болести, крепи хората в Крушица. Рецептите всеки прилага по различен начин. Едни се лекуват с ракия сутрин, други задължително вечер, като препоръчителните дози за всеки са различни.

“До ден-днешен я пия, ракия, на гладно от капачката от шишето, това ми го е казал личният лекар от София.”
“150-200 грама на 24 часа. Това е!”

За ракията в Крушица казват, че я ползват и без лекарско предписание. Преди употреба упътване не четат, защото от опит знаят, че от една чашка глава никога не боли.

“И докторьето казват това нещо, до 50 грама може да се пийне спокойно, тя възстановява силата на човека!”

Диагнозите на селския фелдшер Крум Богоев много често са свързани с настинки. Тогава той не се колебае – винаги съветва пациентите си да се изтриват с ракия.

Крум Богоев, фелдшер: “Първакът с аспирин, встрит на прах, изтривка с ракия, полезно е много. Сгрява и направо заболяването отшумява, поне първоначалната настинка.”

За другите лекарства хората в Крушица едва събират пари. Ракия обаче все се намира отнякъде, и така в селото са, ако не друго, поне бодри.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов