Избрани Новини

В Първомай оранжерии има във всеки двор

В землището на селото свободна земя няма

80 процента от жителите на петричкото село Първомай работят основно в селското стопанство. Повечето от хората отглеждат зеленчуци и са си направили оранжерии дори в дворовете, съобщава БНТ2.

Димитър Вангелов е на 40 години, семеен с три деца. Разказва, че от малък работи на полето. Така го научили родителите му. От години отглежда домати, краставици, маруля, пресен лук и чесън, а от миналата година експериментира и с ягоди в оранжерия.

“Човек трябва с нещо да се препитава. Заводи, предприятия, които по-рано ги имаше, вече не съществуват и затова ни се налага да работим в полето и да гледаме да изкараме петте лева за насъщния. Трудно, много трудно. Има моменти, когато наистина излизат някакви пари, но това е много относително, защото селското стопанство за мене е тото – въпросът е да уцелиш въпросната култура, да я имаш в момент, когато има търсене, а това се случва доста рядко”, разказва Димитър.

Земята ражда само когато я обработваш, иначе нищо не става и пустее, казва мъжът. Добавя, че в землището на селото свободна земя няма. Оранжериите са почти навсякъде.

За изследването, че над 230 хиляди българи у нас в трудоспособна възраст не искат да работят, има обяснение: “Не мога да кажа защо не искат да работят младите хора – така им е по-лесно, явно има кой да им дава пари. Тук, при нас, залудо работи, залудо не стой – работи колкото можеш, не чакай да седиш и някой да ти донесе нещо.”

“Въпреки че сме доста голямо село, броят се хората на пръсти, които не искат да работят или ги мързи, или си имат някакви техни си причини. Не знам малко са тия хора”, казва Димитър.

Според него работната заплата у нас не трябва да бъде под 500 лева. Той е бил в чужбина – в Гърция и Италия, но се е върнал в родното село Първомай. Смята, че по-важно е да имаш по-малко пари, но пък да си близо до семейството и децата.

“Ако сравним парите с изкарани в България и парите в чужбина има разлика. Никъде не те чакат с отворени обятия – отиваш с единствената мисъл да работиш, един вид да мизеруваш, за да икономисаш пари. В България работим много, за да имаш малко пари в джоба”, споделя Димитър.

Ако в едно семейство няма добро счетоводство, няма как да се справи колкото и пари да има, казва още той. Като баща е сигурен, че на труд ще научи неговите три деца.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов