Избрани Новини

Йохана и Готфрид Мюлер са поредните почетни граждани на Гоце Делчев

Немската клиника в града бе спасена от тях от закриване и в момента е хоспис

Немското семейство Йохана и Готврид Мюлер, които неврокопчани познават добре, са поредните почетни граждани на Гоце Делчев, съобщи infomreja.bg. Семейството от близо 15 години работи интензивно на територията на община Гоце Делчев и е в изключителна помощ в социалната сфера.

Йохана и Готфрид Мюлер получават званието „Почетен гражданин на Гоце Делчев" с решение на Общинския съвет за цялостната им дейност и многобройните им инициативи и подкрепа, които те оказват за здравето и бита на хората. Двамата работят в Гоце Делчев от 2001 година по линия на свободните евангелски църкви в Германия. Първият им голям проект, който реализираха, бе известната Немска клиника в града, която бе спасена лично от тях двамата от закриване и в момента е хоспис.

Вторият осъществен от тях значим проект е Центърът за деца и възрастни с увреждания „Символ на любовта", който е единствен в страната с невероятната си модерна база, оборудвана по немски модел, а работещите в нея са истински професионалисти, които полагат грижи за болните деца и възрастни.

От 1999 година община Гоце Делчев удостоява личности със званието „Почетен гражданин” за особени заслуги в развитието на града и общината в сферата на културата, икономиката, социалните дейности. Първият почетен гражданин, получил престижното звание, е бившият министър на МВР и депутат Николай Добрев, който бе удостоен със званието посмъртно.

По случай 70-годишнината му и 40 години творческа дейност, като главен художествен ръководител, през юли 1999 година с решение на Общинския съвет званието бе връчено приживе на местро Запрю Икономов.

Сред почетните граждани на Гоце Делчев е и историкът и местен краевед Иван Марков, удостоен през 2005-а година, следван от певицата Николина Чакардъкова, получила званието през същата година. Йозеф Хофман, представител на Немската хуманитарна организация „Коршенброих”, е удостоен през 2006 г., а бившият областен управител на Драма и голям приятел на Гоце Делчев - Сократис Димитриядис през 2006 г.

Известният немски инвеститор Бертрам Ролман, управител на "Пиринтекс” ЕООД, през 2006 година също е удостоен със званието „Почетен гражданин на Гоце Делчев" за изключителните му заслуги в икономическото развитие на общината.

През 2013 година още трима немски граждани - Фридхен Ло, Дитер Хапел и Йоханен Панин, бяха удостоени със званието за безкористната им дейност и заслуги в подпомагане на хора с увреждания в община Гоце Делчев и за изграждането на необходимата материална база.

Много скоро предстои на официална церемония с престижното звание да бъдат удостоени и другите двама немски граждани - Йохана и Готфрид Мюлер за изключителния им принос, за което съветниците от Гоце Делчев дадоха своето одобрение.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов