Избрани Новини

От Логодаж прескачат до Македония за аптека

Двойно по-евтини са лекарствата там

Масово жители от пограничните села в Благоевградско купуват лекарства от Македония, съобщава БНТ. Причината за този фармацевтичен туризъм се дължи на двойно по-ниските цени в западната ни съседка.
Фармацевти от Благоевград обясниха, че разликата се дължи на по-ниския данък добавена стойност върху лекарствата. У нас той е 20 на сто, докато в Македония е 5%.

Възрастна жена от Логодаж разказа, че в селото няма аптека и се снабдява с лекарства от македонския град Делчево, който е само на 20-етина километра от тук.

По време на екскурзия в Македония Асен Ангелов открил, че хапчетата, които му предписал лекар с рецепта,там са в пъти по-евтини.

“Наскоро си купувах против алергия, пролетна алергия, защото ми излизат абсолютно същите хапчета 8 лева и 20-стотинки, а там ги взимам за 75 стотинки”, споделя Асен Ангелов.

Македонският гражданин Зоранчо Йовански обясни, че често купува на приятели си от България болкоуспокояващо лекарство за мигрена.

“Това лекарство го няма тук в България и го купим оттам, оти го няма, това не се произвежда в България”, обясни Зоранчо Йовановски.

Веселиа Бойчева от Логодаж не купува лекарства, но редовно пътува на зъболекар в Македония, защото стоматологичните услуги са също по-евтини.

“За една пломба е 20 лева. А тук направиха ми 4 зъба, вземаха ми 150 лева”, похвали се Веселина Бойчева.

От Фармацевтичната колегия в Благоевград казаха, че една от причините за по-скъпите лекарства у нас е по-високият данъчен процент, с който се облагат медикаментите в сравнение с Македония.

По-евтини са лекарствата в западната ни съседка и защото там, цената на доставките е строго фиксирана, докато у нас производители и вносители на лекарства определят цената на медикаментите, обясниха фармацевти.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)