Избрани Новини

Ремонтират пътя до село Златолист

Храмът но Преподобна Стойна "Св. Георги” посреща на Гергьовден гости от цялата страна

Дни преди Гергьовден започна ремонт на пътя до санданското село Златолист, информира struma.com. Голямо количество земна маса се изсипва на проблемните участъци в отсечката Катунци – Златолист. Кметът на общината Стоян Танушев следи ремонтните дейности изкъсо, за да може пътят да бъде готов ден преди празника на селото. Храмът „Св. Георги” в Златолист е предпочитано място за поклонение на много българи. Гостите на селото пристигат ден по- рано на 5 май и нощуват в храма.

В тази черква в началото на миналия век е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Тя е монахиня, която пророкувала и помагала на хората. Сочена е като предшественичка на по-известната ясновидка Ванга. В женското отделение е запазена килията, в която е живяла Преподобна Стойна. В двора на черквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата. Всяка година на 6 май се провежда събор с курбан.

Храмът често се посещава от българските политици, а най-редовна е бившият социален министър Емилия Масларова. В Златолист са идвали още ексвътрешните министри Георги Петканов и Румен Петков, та дори и бившият премиер Симеон Сакскобургготски. И тази година се очаква на 5 и 6 май селото да бъде пълно с туристи от различни краища на страната. Въпреки, че ще бъде позакърпен в най-невралгичните си точки, пътят до селото е в тежко състояние и се нуждае от цялостен ремонт. Земната маса, с която се запълват дупките, най- вероятно ще бъде отнесена от първия дъжд, а парите, които се инвестират, ще отидат на вятъра.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)