Избрани Новини

Водата в Марчево е отровна за пиене, но идеална за лечение

Вода от река Туфча ще продължи да тече по чешмите на жителите на гърменското село Марчево, съобщава standartnews.com. Служители на ВиК – Благоевград прекъснаха подаването на минерална вода до чешмите на 28 април, въпреки протеста на местните хора. Те изпълниха заповед на Регионалната здравна инспекция, тъй като при взимането на проби от нея е установено, че има завишени норми на арсен и флуор, което прави минералната течност опасна за здравето на потребителите.

„Поискахме ново изследване, за да разберем истината. Направихме го заради жителите на Марчево, които не вярваха, че водата, която са ползвали десетилетия, е вредна за тях. На 4 май бяха взети проби, които се изследваха в лицензирана лаборатория. Резултатите доказаха, че минералната вода не е годна за пиене, но е идеална за лечение", заяви в петък кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Водата от минералния извор, който захранвал с. Марчево, не отговаря на наредбата за хигиенни норми за съдържание на химични елементи в нея. Установени са завишени норми на арсен и флуор. За арсен допустимата норма за пиене е 10 микрограма на литър, а наличието му е 18 микрограма на литър. За флуора нормата е 1,5 милиграма на литър, а наличието му е 5,63. „За пиене не бива да се ползва, но за лечение е идеална минералната вода. Там допустимите норми са 50 микрограма на литър за арсена и над 5 милиграма на литър за флуора. Нито местните хора, нито туристите трябва да имат каквито и да е притеснения да се къпят в минералните ни извори. Общината ни разчита много на развитието на туризма и най-важно е, че няма проблем с ползването на водата за лечение", каза още Капитанова.

Тя разкри, че има доста проблеми с аварии на водопровода, по който тече речната вода към чешмите на хората в с. Марчево. Причината е в голямото налягане на водата и 40-годишните стари етернитови тръби.

„Предстои ни среща с управителя на ВиК и с областния управител, за да поискаме смяна на тръбите. Дружеството харчи повече пари за отстраняването на ежедневните аварии, отколкото ще даде за нови тръби в този участък", допълни кметът на община Гърмен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов