Избрани Новини

Полицай осъди благоевградчанин за 2500 лева

Викал му "бастун" и го набедил за подкуп

2500 лева обезщетение ще трябва да плати 46-годишният Петър В. от Благоевград за това, че обиждал полицай и го набедил в престъпление. Случката се разиграла на 17 март 2013 г. Около 19,30 ч. патрул на Районното в Свищов получил сигнал за кражба на дизелово гориво в района на пристанището в крайдунавския град. Униформените служители извършили обход на района и забелязали мъж да се навърта около паркиран влекач "Ивеко" с полуремарке, пише 24 часа. Оказал се шофьорът на камиона, който според полицаите, правел видим опит да източва гориво от него. При последвалата проверка, мъжът започнал да се държи агресивно. Разправял се с униформените, наричал ги "бастуни" и "боклуци".

После извадил мобилния си телефон, набрал тел. 112 и заявил, че двама полицаи му искат по 50 лева подкуп за всеки, за да не извършат проверка и да не докладват на началниците си.

В крайна сметка шофьорът бил задържан за 24 часа, но срещу полицейския екип започнала проверка на "Вътрешна сигурност" по подадения сигнал за корупция. По-късно дисциплинарката била прекратена, тъй като никой от разпитаните свидетели на случката не потвърдил обвиненията на шофьора. Единият от полицаите приел много тежко както отправените обиди, така и директното обвинение, че е искал подкуп. Той завел дело срещу шофьора с два отделни иска за 1000 и 1500 лева за причинени неимуществени вреди от обидните квалификации и за набеждаването в престъпление. На две инстанции съдът уважил претенциите в пълен размер. В мотивите си съдът е посочил, че полицаят е изпитвал дискомфорт и притеснение в продължителен период от време след случката на пристанището.

Междувременно Петър В. бил подведен и под наказателна отговорност за това, че подал неверен сигнална тел. 112 и бил осъден на една година пробация. Поведението си във въпросната вечер обяснил с това, че бил под въздействие на алкохол.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов