Избрани Новини

Археолози от 4 държави продължават реставрацията на Перперикон

Новините

12-05-2015, 12:26

Снимка:

Пловдивутре.бг/архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Норвежкият фонд отпуска 1,5 млн. лева за експонирането на още 11 обекта в античния град

Норвежкият фонд ще отпусне близо милион и половина лева за античния скален град Перперикон край Кърджали. Още 11 обекта от историческата забележителност ще бъдат реставрирани и подготвени за туристически посещения.

Археолози, изследователи и архитекти от България, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн в продължение на 13 месеца ще участват в дейностите по проекта "Перперикон – минало и бъдеще". Той ще продължи работата, започнала по инициативата "Перперикон – дом на богове и хора", финансирана по оперативна програма Регионално развитие, която приключи миналата година.

Основната дейност са консервационни и реставрационни дейности и експониране на античния и средновековен град Перперикон. Ще бъдат консервирани и реставрирани югозападната част на Акропола, също така сгради и съоръжения – три олтара, щерна, четири жилищни сгради, крепостната стена на Акропола с 2 бастиона, полигонална кула уличната мрежа. Очаква се обектите да бъдат завършени до 30 април догодина.

"По проекта работим повече от три години. През последните години това е първият транш, по който Норвежкият фонд финансира проекти, свързани с археологически разкопки. Първоначално той бе отхвърлен за финансиране, но след възражение пред комисията, тя ги взе предвид", коментира кметът на Кърджали Хасан Азис.

Съвсем скоро предстои и оценката на другия амбициозен проект на община Кърджали – крайбрежния парк „Арпезос – Север“. Част от парка, проектиран още преди влизането на България в Европейския съюз, вече е завършен. При евентуално финансиране той ще се превърне в най-големия парк в страната, като следващите етапи предвиждат различни спортни игрища и съоръжения, изкуствено езеро и увеселителен парк с виенско колело, влакчета и 3D кино, простиращи се на площ от 500 декара.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов