Избрани Новини

Производителите на череши са притеснени от ниската изкупна цена

Намирането на берачи е друг голям проблем за тях

По-висока реколта при ранните череши очакват стопаните в Кюстендилско в сравнение с миналата година, когато обилните дъждове съсипаха голяма част от продукцията, съобщава БНТ. Новата черешова кампания се очаква да започне след 24 май, а притесненията на производителите са, че изкупната цена на сладкия плод отново ще бъде ниска.

Николай Мицов отглежда над 10 декара черешови насаждения сортовете Бинг, Ван и Козерска. Според него ранните череши ще бъдат с добро качество. Надява се да го пощадят градушки и много дъждове.

И тази година производителите на череши са притеснени, че изкупната цена ще бъде много ниска. Според тях ранните череши ще се изкупуват около 60 ст. за килограм.

Венцислав Ваклинов – земеделски производител: “За пулпа не трябва да бъде под 0.90 – левче, за да им а смисъл да береш.”

Николай Мицов – земеделски производител: “Реалната цена е минимум 2 лв. и нагоре: 2 лв. – 2.50″.

Повечето производители се оплакват, че заради ниската изкупна цена не могат да си покрият разходите, вложени в отглеждането на черешите.

Венцислав Ваклинов: ”Ти ако наемеш берачи и им плащаш по 35-40 ст., то какво ти остава: по- добре ги остави там да изгният.”

Николай Мицов – земеделски производител: ”Три пръскания са минимум 50 ст., значи аз за какво работя цяла година? А за печалба - то изобщо не могат да се покрият разходите, камо ли нещо друго.”

Днес на пазара в областния град само един търговец предлагаше сладкия плод на цена от 5 лв. за килограм. Друг проблем за производителите се очертава липсата на желаещи да берат череши. Миналата година на местен производител му се наложило да докара берачи от Берковица, за да може да прибере реколтата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов