Избрани Новини

Лозари от Санданско 8 години чакат парите за гроздето си

Готвят бунт

Много от лозарите в селата на община Сандански с години чакат да получат парите си от винпромите, които са взели продукцията им, пише standartnews.com. Повечето стопани имат да вземат по 2000-3000 лева, но някои са „изгорели" с 5000-6000 лева.

„Положението на местните производители е много тежко. Има хора, които 8 години са в очакване да си приберат парите за гроздето. Най-големият длъжник е собственик на винпром в Сандански. Стопаните се жалват, че все отлага да им плати. Плашат с бунт, може да се стигне и до саморазправа", твърди Стоян Танушев, кмет на най-голямото село в региона – Катунци.

Бавенето на изплащането на задълженията принуждава част от лозарите да се откажат от отглеждането на лозовите си масиви. Причината е, че нямат достатъчно средства, за да осигурят необходимите материали, препарати и обработка на земята за новата реколта. Изкупени са тонове грозде от местните производители, но пари няма. Някои от фирмите дали по-голямата част от парите, но има и такива, които не са платили и лев на някои стопани, казват кметове на населени места в района.

„Ще изчакаме най-много още месец и ще се вдигнем на бунт. Не е нормално да не могат да ни дадат парите. Трябва да покриваме разходи за новата реколта. Разчитаме само на лозята, за да оцеляваме", твърдят тези лозари, които не са зарязали лозята си. Те са категорични, че няма да позволят на никой да се подиграва с труда им. Ще сезираме прокуратурата, ако до месец не получат сумите, които им се дължат.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)