Избрани Новини

Протестиращи изгориха кукла на кмета Вельо Илиев в Петрич

Искат оставката на цялото общинско ръководство

Днес централният площад в Петрич се напълни със строителни предприемачи и работници, които поискаха оставката на кметската управа, предаде E-79.com. Те се оплакаха, че от 15 години обществените поръчки се дават само на приближени до кмета на града. Към сградата полетяха яйца. Въпреки засилената охрана протестиращите влязоха в сградата на общината, за да присъстват на откритото общинско заседание. „Такава е ситуацията в Петрич. Това са хората, които беше доказано, че са замесени в злоупотреби”, обяви един от протестиращите, сочейки макетите на кмета и двамата зам.-кметове. „Те се уплашиха и се скриха. Аз съм строителен предприемач. От четири години имам нула оборот към Община Петрич, тъй като печелят само техни фирми”, добави той.

"Искаме оставката на цялото ръководство на Община Петрич начело с кмета, зам.-кмета, главния архитект и всички съпътстващи началници на отдели в общината. За 15 години, благодарение на управлението на Вельо Илиев, беше унищожена цялата промишленост и бяха унищожени всички големи предприятия”, обясни председателят на Сдужението за граждански контрол и управление на Община Петрич.

По време на протеста бяха изгорени макети с образите на ръководството на Община Петрич като символ за това, че те трябва да си ходят. На площадът се виждаха и надписи „Богат кмет, беден град”.

Кметът не беше в града. Неговият заместник - Христо Георгиев обаче заяви, че протестът е политически, а голяма част от протестиращите - купени с 20 лева. „Това е един сценарий и този сценарий е изготвен и манипулиран от определени политици”, заяви зам.-кметът на Петрич Христо Георгиев. По телефона кметът на Петрич Вельо Илиев оправда отсъствието си заради годишната среща на общините в България, която се провежда в Пловдив. „Не отричам шуробаджанащината при печеленето на обществени поръчки в Петрич. Тази баничарница и автосервиз са работили през 2007 година. Когато част от тези хора ми поискаха справка за последните седем години как е работено, аз им дадох справката и от всички фирми, които са над 50, изкараха само две - три. Тези ремонти са в село Коларово – става въпрос за водопровод за 3000 лева и канализация за 8000 лева. Показахме му актовете, които са подписани от главния инженер на Общината и от кмета на селото. Там поръчката е направена от кмета на селото. А парите са платени по банков път, а не на ръка”, оправда се кметът на Петрич Вельо Илиев. „Владимир Заечки, който се оплака, че от четири години нямал поръчка, е направил проекта за изграждане на депо за битови отпадъци за 7 млн. лв. Нещата не са такива, каквито ги представят. За развитието на промишлеността Кирил Георгиев, който говореше, че промишлеността в Петрич е разбита, е един от приватизаторите на завод „Електроника”, допълни той. По думите на кмета Илиев акциите срещу него вървят от септември месец насам, като в тях били намесени бивши приватизатори, политици, както и хора от бившата „Държавна сигурност”. Той обвини, че хората на протеста са платени. „Аз съм човекът, който ви направи кмет и искам да се извиня на гражданите”, обяви Заечки.

Хората от своя страна обвиниха кмета, че частната адвокатска кантора, която той държи, е отнела апартаменти и коли на задлъжнели лица.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов