Избрани Новини

Банско получи поредна награда

Кметът Георги Икономов взе приз за иновации и добро управление

Кметът на Община Банско Георги Икономов, заедно със своя екип, взеха участие в Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините, Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа NALAS и Община Пловдив.

По време на форума се проведе годишно общо събрание на общинското сдружение и бяха връчени отличията на 18 общини, сред които и Банско за присъден Етикет за иновации и добро управление – процедура, провеждана в изпълнение на Стратегията на Съвета на Европа за иновации и добро управление на местно ниво в партньорство между Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и централната власт в лицето на Министерство на регионалното развитие (МРР).

На тържествената церемония заместник министър-председателят по европейските въпроси и икономическата политика Томислав Дончев връчи на Икономов кристален дванадесетостен, символизиращ 12-те принципа за добро управление - честно провеждане, представителност и обществено участие по време на избори, отзивчивост, ефикасност и ефективност, откритост и прозрачност, върховенство на закона, етично поведение, компетентност и капацитет, иновации и отвореност за промени, устойчивост и дългосрочна ориентация, стабилно финансово управление, човешки права, културно разнообразие и социално единство, отчетност. Дейността на администрацията е проверена по обективни критерии от двама независими експерти. Критериите включват самооценка, оценка от страна на Общинския съвет, както и проучване сред гражданите на база въпросник, разработен от Съвета на Европа.

„Участието на общинските администрации в процедурата по присъждането на Етикета е на доброволен принцип. Считам, че това участие само по себе си е заявка за открито управление и стремеж за подобряване на качеството на работата на местната власт. Процедурата е организирана така, че крайният резултат да бъде максимално обективен. За присъждането на Етикета Община Банско е доказала не само съвременна вътрешно-нормативна база и предоставяне на административни услуги, но и прилагането й на практика в духа на европейските ценности за управление с лице към гражданите. За мен и моят екип присъденият Етикет е признание за работата на нашата администрация и стимул за по-нататъчно развитие и подобряване на местните политики” заяви Икономов по време на церемонията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов