Избрани Новини

ПП "Беласица" предлага различни живописни маршрути за туристите

Тематични маршрути водят до интересни места и красиви водопади в Природен парк „Беласица”. Това разказа за Радио ‘‘Фокус’’ Маргарита Георгиева от парка.

„Пеперудите и цветята на Беласица” е лъчев маршрут от село Яворница до водопада. Продължителността на маршрута е 1.20 часа, а дължината му е 2,8 км. Маршрутът дава възможност за запознаване  с някои дневни пеперуди и цветни растения за узнаване на любопитни факти за тях и защо не могат едни без други.

„Животът на кестена” – кръгов маршрут от село Коларово, през Гьолчето и обратно до селото. Продължителността на маршрута е 2.30 часа, а дължината му е 5.3 км. Посетителите на маршрута имат възможност да се пренесат в непознатия и уникален свят на кестеновата гора, пълен с очарователни обитатели и които са символ на ПП „Беласица”.

„Пътеката на мравката” - започва от хижа Конгур, където е разположено входното табло за маршрута. Следвайки черния път на изток от хижата, посетителите могат да се пренесат в един микрокосмос, пълен с интересни факти – света на мравките.  Продължителността на маршрута е 1.20 часа, а дължината му в двете посоки – 3,6 км. В помощ по пътеката са три информационни табла – Червена горска мравка, Поведение на мравките и Значение на мравките.

„Приятели” - започва от хижа Беласица и води до живописния Лешнишки водопад. Следвайки синята маркировка туристите ще се докоснат до непознатия и уникален свят на нашите приятели дърветата. Продължителността на маршрута е 1.40 часа (без почивките:), а дължината му в двете посоки – 3,6 км. В хижата и около нея са разположени интерактивни табла, които представят 10 дървета  на Беласица. По пътеката са разположени табели, които помагат на туристите да разпознаят тези дървета.

„Тайните на водата“ - започва от центъра на с. Коларово, преминава покрай сградата на ДПП „Беласица” и по черен път стига до чакълирания път Самуилово – Лопово. Продължителността на маршрута е около 3 часа. Последната част е стръмна и туристите трябва да бъдат внимателни. Крайната точка на маршрута е красивия Камешнишки водопад. По пътеката има 5 информационни табла, представящи интересна и по запомнящ се начин информация за водата.

„Пътуване в историята“ - маршрутът е маркиран с лентова туристическа маркировка със следната последователност -  зелен, жълт и червен цвят. Общата му продължителност е 4.40 часа. Стартовата точка е центърът на село Коларово. „Този маршрут ще ви пренесе във времето. Посещавайки го, ще се докоснете до най-интересните и драматични моменти от историята на планина Беласица. Ще научите как се е променял животът на хората от далечни времена до днес”, каза още Маргарита Георгиева.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)