Избрани Новини

БЧК - Добрич има готовност да осигури спасители за неохраняемите плажове

Очаква се обществена поръчка от областния управител

ОС на Български червен кръст  в Добрич има готовност и това лято да осигури водни спасители за неохраняемите плажове по българското Черноморие, това заяви д-р Артюн Еринозов, директор на червенокръстката организация в Добрич, цитиран от радио „Фокус”. „Ние в продължение на много години имаме ангажимент и към нашето море, както към северното, така и към централното и южното Черноморие. Казвам го така, защото нашите ангажименти започват с обученията на водните спасители, които след като се обучат, те работят по цялото ни крайбрежие, няма значение къде ще си намерят работа или къде ще бъдат включени. Нашите ангажименти към Черноморието в тези двадесет и няколко години, в които има организирано водно спасяване от страна на Българския червен кръст, са били винаги адекватни”, посочи д-р Еринозов. По думите му, само през 2013 година ОС на БЧК – Добрич не е имал практическо охраняване на водни площи.

Плажовете, на които миналата година ОС на БЧК в добруджанския град е успял да реализира своята водно-спасителна дейност, са в община Шабла два – Шабленска тузла и къмпинг „Добруджа”, „Русалка” (българската част), Каварна – централен плаж и плаж „789”, който е на северната граница на КК „Албена” по посока на Балчик.

„Тази година очакваме информация да постъпи при нас дали ще продължи проектът и дали ще има обществена поръчка от страна на областния управител. При положение, че има такава обществена поръчка БЧК – Добрич ще кандидатства, защото по този начин ние успяваме да реализираме и част от нашите водни спасители, които желаят да работят към БЧК и очакваме наистина тази информация да се сведе”, каза още д-р Еринозов. По думите му, и тази година вече би трябвало да има назначени водни спасители, тъй като всички концесионери и стопани на морски плажове, съобразно натовареността на техните курорти или плажове преценяват и решават кога и как да назначат водни спасители. Концесионерите се съобразяват с наредбата за водно-спасителна дейност, която регламентира тези процеси по осигуряване на водно-спасителна дейност по плажовете.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов