Избрани Новини

В Кюстендил започва разяснителна кампания сред бременните

Много хора не знаят, че имат право на безплатен преглед

Да се увеличат безплатните прегледи на здравно неосигурени бременни жени предлагат от неправителствена организация в Кюстендил. Това би предотвратило рискови раждания на майки и увреждания на бебето. Досега Наредба 26 на Министерството на здравеопазването позволява на здравно неосигурени бременни жени да направят само един преглед при гинеколог и незначителен брой изследвания. Проблем обаче се оказа, че тази наредба е известна сред бременните жени и много малка част се възпозват от нея.

Според данни на неправитествената организация в ромския квартал в Кюстендил голяма част от бедните бременни жени изобщо не проследяват бременността си и не ходят на лекар. Дори не знаят, че имат право на безплатен преглед.

В Кюстендил акушер-гинеколозите извършват безплатния преглед и няколкото изследвания на здравно неосигурените жени дори когато нямат направление от личния лекар.

“Подкрепям горещо идеята да се спонсорира още един преглед в 32-36-тата генестиционна седмица”, заяви д-р Маргарита Истилянова.

“При една непроследена бременност, рискът след това при раждането е много по голям”, обясни Венелин Стойчев.

От неправителствената организация ще направят разяснителна кампания, за да се ползва наредбата и да се намалят рисковете за здравето на бъдещите майки и бебета, предаде още БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов