Избрани Новини

Двойни сметки за вода получиха в Черничене

Сменили им водомерите без тяхно присъствие

Над 30 души в симитлийското село Черниче се жалват от 2-3 пъти по-високи сметки за вода за месец март, съобщава standartnews.com. Един от тях – Георги Петков, извадил „късмет" и са му начислени цели 300 кубика. „Аз съм с бунар, плащах по 12-13 лева, но сега сметката ми е 30 лева.

По-големият проблем е, че от ВиК – Благоевград са дошли и са сменили водомера в двора ми, без да присъства никой от нас. Нямам протокол за тази подмяна. Парадоксът е, че за март платихме по данни на старите устройства, които обаче няма как да видим. Не сме наясно и дали новите измервателни уреди са занулени. Може да са настроени и да почват да броят от 50, от 100 кубика нагоре", твърди един от потърпевшите – Иван Лулейски. Той е категоричен, че служителите на ВиК са длъжни да подменят водопроводи само в присъствието на собственика. „Когато ни вземат парите, ни третират като европейци. Когато искаме обяснения за действията на институциите, ни третират като аборигени. На практика ни вземат пари за вода, която не сме изразходвали. Настояваме за истината", казва Лулейски. Кметът на Черниче Иван Андонов също чул за проблема на своите съселяни. 

„Не съм учуден - подобни неща се случват и с ВиК, и с енергото при смяната на електромерите", сподели управникът на селото. Управителят на ВиК – Благоевград Росица Димитрова увери, че всички стари водомери се пазят и могат да бъдат проверени от клиентите. „Ако отклонението и устройството са наши, служителите ни не са задължени да правят подмяната само в присъствието на абоната. През зимните месеци водомерите, които са в шахти, се зазимяват. Отчитат се служебно. Възможно е сега да са засечени и затова клиентите плащат повече, тъй като през зимните месеци са плащали по-малко от действително изразходваните количества вода", каза Димитрова. Тя увери, че ще провери случая и е готова да се срещне с потърпевшите, за да се изясни казусът. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)