Избрани Новини

Община Сатовча се включи в мащабния форум "Зелени дни”

Събитието се провежда от 21 до 24 май в София

Община Сатовча тази година за първи се включва в големия форум за екологични и природосъобразни практики "Зелени дни", съобщи infomreja.bg. Събитието се провежда от 21 до 24 май в София и на него община Сатовча ще представи своята програма за интензивно регионално развитие през последните години, изграждане и реновация на пътна инфраструктура, развитие на планинския селски туризъм, както и развитие на фестивалния туризъм, който стартира през тази година. Участието на община Сатовча в мащабния форум за екологични и природосъобразни практики „Зелени дни” е свързано и с промотирането на предстоящото провеждане тази година в атрактивното село Долен на мултижанровия "Transfiguration Festival", който ще бъде своеобразен мост между традиционните изкуства, занаяти и съвременните проявления на изкуството. Освен богата музикална програма, на предстоящия фестивал ще бъдат включени работилници и семинари по грънчарство, роботика, цифрова фотография, ковашко ателие и много други. Целта на фестивала в Долен е популяризиране на селото като туристическа дестинация и място с богата история и култура не само у нас, но и в Европа.

Сатовчанското село Долен се слави с най-голямото си значение за развитието на туризма на територията на общината. Красивото и запазило своята автентичност село е със статут на исторически и архитектурен резерват, включващ 70 паметници на културата от Възраждането.

Тесните калдъръмени улички и характерните му стари къщи, изградени във възрожденски стил, са магнетични и съхраняват духа на българското наследство.

В тази връзка на форума „Зелени дни” ще бъде  показано и промотирано цялостното планинско разположение на община Сатовча, което я прави истински неустоима туристическа дестинация за хората, търсещи спокойствието и притегателната сила на дълбокия лес, чистия въздух и горските реки и потоци.

Община Сатовча обхваща части от долината на река Места и югоизточната част на Дъбрашкия дял на Западните Родопи. Поминикът на населението в 14-те села в общината лежи на занаятчийството и добива на камък и дърво.

На територията на община Сатовча са открити древни некрополи и останки от антично и средновековно селище, обявени за паметници на културата. Там се намират над 40 културни и природни забележителности, има 10 запазени римски моста и над 900 чешми.

На щанда на община Сатовча всеки ден от 21 до 24 май в рамките на "Зелените дни" се предоставя на посетителите пълна информация както за туристическите и исторически дадености на общината, така и за първото издание на "Transfiguration Festival" в китното родопско село Долен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов